«

okt. 21

5 suurepärast nippi, mida külmkapi kasutamisel kindlasti peaksite teadma

5 suurepärast nippi, mida külmkapi kasutamisel kindlasti peaksite teadma

 

Külmkapp on tänapäeval väga laialt tuntud kodumasin, mida igaüks meist tunneb ja omab. Kuid isegi külmkapi kasutuseks ja selle eluea kestvuse pikendamiseks on olemas mitmeid nippe, sellepärast tahamegi teile siin tuua 5 imelist nippi, ilma milleta te edaspidi enam isegi hakkama ei saaks.

 

 

  1. Keskkonnasõbralik puhastus

 

Külmkapi puhastamine on äärmiselt tähtis, kuna toome pidevalt poest kaasa mustust ja baktereid. Mustad pakendid visatakse kiirelt pärast selle sisu tarbimist, kuid tihti jäävad külmkappi maha bakterid.

 

Lihtsaim ja ka kõige keskkonnasõbralikum viis puhastuseks on vee ja söögisooda või vee ja äädika lahus. Enne lahuse kasutamist veenduge, et kõik riiulid ja sahtlid oleksid toidust ja muudest jääkidest puhtad. Puhastage oma külmkappi regulaarselt, tihti võib osutuda lihtsaks tõmmata kiirelt lapiga üle pidevalt kasutuses olevad riiulid ning terve külmkapi puhastus tuleks ette võtta umbes korra kuus.

 

Tehke sama ka sügavkülmikuga, kuid mille puhul on tähtis teha seda korrektselt, järgides kasutusjuhendis toodud juhiseid. Jää eemaldamiseks ei või kunagi kasutada teravaid esemeid, kuna need võivad seadet kahjustada ja selle nõuetekohast toimimist kahjustada.

 

  1. Õige temperatuur

 

Kas te juba teate, mitu kraadi peaks olema teie nii külmkapis kui ka sügavkülmas? Ideaalne temperatuur külmkapis on mitte rohkem kui 4°C , ideaalne vahemik jääb 0°C kuni 4°C vahele, kuid sügavkülmiku temperatuur peaks olema jällegi alla -18°C. Kontrollige oma külmkapi temperatuuri perioodiliselt, kuna vale temperatuur võib viia toidu roiskumiseni. Õige temperatuuri kasutamisel on teie toiduainetel maksimaalne kestvus.

 

  1. Iga toiduaine jaoks on olemas oma koht

 

Külmkapi igas piirkonnas on erinevad temperatuurid, sellepärast on väga oluline teada, kuhu erinevad toidud asetada. Ülemistele riiulitele on sobiv paigutada mune, piimatooteid, viilutatud sinki, maiustusi, valmistoite ja avatud maitseaineid, kus temperatuur on umbes 4°C. Madalatele riiulitele pange liha ja kala, selles piirkonnas on temperatuur tegelikult madalam, tavaliselt 0°C lähedal. Kõik puu- ja köögiviljad pannakse sahtlitesse, mille temperatuur on 2°C kandis.  Ukseriiulites on ideaalne hoida juustusid ja jooke. Väga tähtis on meeles pidada, et kõik toiduained peavad olema õhukindlates anumates või toidukilega kaetud, et vältida roiskumist ja lõhnade levikut erinevate toitude vahel. Samamoodi on vajalik meeles pidada, et külmkappi ei tohiks täita viimse ääreni, kuna ideaalse temperatuuri saavutamiseks ja hoidmiseks peab saama õhk liikuda iga toiduaine vahel.

 

  1. Lihtsaimad viisid külmkapi eluea pikendamiseks

 

Kõige lihtsam ja targem viis külmkapi eluiga pikendada, on panna külmikusse ainult külm toit. Kui valmistate söögi, mida tahaksite ka veel järgmistel päevadel süüa, on tähtis see enne külmkappi asetamist toatemperatuurini maha jahtuda. Siis kui toit on täielikult jahtunud, on see sobiv külmkappi asetamiseks. Samamoodi tuleks ka meeles pidada, et külmkapiuks tuleks sulgeda nii pea kui võimalik, ukse pikalt lahti hoidmine muudaks pidevalt külmkapi sisemist temperatuuri, mis paneks külmkapi mootori pidevalt üleliigselt tööle.

 

  1. Millised toiduained peaksid olema hoiustatud külmkapis ja millised mitte

 

Kas te üldse teate, millised toiduained peaksid olema hoiustatud kindlasti külmkapis ja millised mitte? Võiksite alustada kõige üleliigse eemaldamisega, mille läbi tekib teil rohkem ruumi ja lisaks aitab see külmkapil paremini töötada, mis omakorda aitab ka kulud madalamal hoida. Toidud, mida tuleks külmkapis hoida, on: munad, piim, moosid, lahtised kastmed, valmisküpsetatud toit ning toores liha ja kala. Köögiviljad ja peaaegu kõik puuviljad, võivad jääda külmkapist välja kui need ei ole täielikult küpsed. Kartulid, sibulad, küüslauk ja õli peaksid kindlasti külmkapist välja jääma kuna need vajavad kuiva ja pimedat kohta ehk siis täiesti vastupidist keskkonda võrreldes külmikuga.

 

Isegi sinepit ja ketšupit saab erinevalt paljude arvates külmkapist väljas hoida, kuna need sisaldavad äädikat, mis aitab neid säilitada ideaalselt ka toatemperatuuril. Majoneesi tuleks jällegi kindlasti hoiustada külmkapis, näiteks ukseriiulis koos mooside ja kastmetega. Muud toidud, mida külmkappi ei tuleks panna on sai, leib, kohv ja mesi.

 

Pidades meeles kõiki eeltoodud nippe ja nõuandeid, saate oma külmkapi eluiga pikendada, hoida oma elektrikulud madalad ning kõigele lisaks süüa värsket ja täisväärtuslikku toitu. Tegelikult pole vaja teha midagi keerulist, need kõik on igapäevased väikesed, kuid teadlikult tehtud liigutused, mis aitavad saavutada heaolu igas päevas.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>